Ebbe Preisler

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lektørudtalelse

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bogen henvender sig til interesserede i triviallitteratur behandlet på en seriøs og ikke nedladende måde.

Beskrivelse

Forfatteren (f. 1942) er søn af en fremtrædende trivialforfatter (Erik Volmer Jensen, 1912-93), der skrev for ugeblade og romanhefter. Han har tidligere skrevet om lejlighedsdigte i 2011. Bogen følger to kronologiske spor: Forældrenes liv og ugebladenes udvikling siden 1877. Dvs. først Familie Journalen, senere Hjemmet (1904) og Tidens Kvinder, Søndags BT, Ude og Hjemme mm. Bogen har generelle betragtninger om fx ophavsret, historie, kategorier, betydning, bladhusene. Men mest om indholdet: Underholdning blandet med populær oplysning. Scherfig, Kirk, Bang og mange andre skrev her. Der er talrige eksempler og udpluk fra artikler, billeder, tegneserier, annoncer mm. De to spor knyttes sammen i forældrenes fødeår 1912 og forfatterens 1942. Forfatteren kalder bogen et essay, dvs. personlige, men velvalgte punknedslag og holdninger. Den er tro mod genrens egen stil. Bogen er illustreret, med velvalgte fotoer i farve og s/h i meget høj kvalitet, dels af familiebilleder, dels af stof fra bladene. Den er sat op i læsevenligt tospaltet format. Sprogligt følger den med held triviallitteraturens skrivestil.

Sammenligning

Bogen udfylder et hul med seriøse bøger om triviallitteratur, som ofte har en tendens til at blive nedladende bedømt ud fra finkulturens normer.

Samlet konklusion

Bogen er en veloplagt, personlig og vellykket fortælling om kiosklitteraturen og en af dens forfattere, skrevet på genrens præmisser.

Lektør: Erik Nicolaisen Høy

 tilbage